Τι είναι η ονυχομυκητίαση;

Η προσβολή των νυχιών από μύκητες περιγράφεται με το γενικό όρο ονυχομυκητίαση. Ως προς τον υπευθυνο μύκητα συχνότερα ταυτοποιούνται τα δερματόφυτα (Τριχόφυτο Rubrum),και είδη Candida. Η πάθηση αφορά κυρίως σε ενήλικες, ωστόσο, ο αριθμός των περιστατικών ονυχομυκητίασης στην παιδική ηλικία φαίνεται να αυξάνει κάθε έτος (ιδιαίτερα σε παιδιά με ανοσοκαταστολή, σακχαρώδη διαβήτη ή σε αυτά που έχουν την τάση να βάζουν τα δάκτυλά τους στο στόμα). Συνηθέστερα προσβάλλονται τα νύχια των ποδιών, αν και σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 7 ετών τα νύχια των χεριών είναι αυτά με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής. Η ονυχομυκητίαση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα γιατί αλλιώς θα επεκταθεί προσβάλλοντας όλα τα νύχια, αλλά κυρίως γιατί το νύχι που πάσχει αποτελεί πύλη εισόδου για την είσοδο μικροβίων στον οργανισμό οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα όπως το ερυσίπελας.

Χρειάζεται κάποια εργαστηριακή εξέταση πριν ξεκινήσουμε θεραπεία;

Ο μυκητολογικός έλεγχος θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, να προηγείται της θεραπείας προς αποφυγή άσκοπης χορήγησης από του στόματος αντιμυκητιακών φαρμάκων. Αυτό γιατί υπάρχουν δερματολογικές παθήσεις όπως η ψωρίαση, η γυροειδής αλωπεκία, το έκζεμα και η συγγενής ονυχοδυστροφία με κλινική εικόνα που μοιάζει με ονυχομυκητίαση οπότε πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση.

Κλασσικές θεραπείες ονυχομυκητίασης

Οι τοπικά εφαρμοζόμενες φαρμακευτικές λάκες νυχιών (κυκλοπυροξολαμίνη, αμορολφίνη) τις περισσότερες φορές δεν επαρκούν γιατί ο μύκητας βρίσκεται και βαθιά στη μήτρα και την κοίτη του νυχιού δηλαδή κάτω από το νύχι. Για να μπορέσει να φτάσει εκεί το φάρμακο (ιτρακοναζόλη, τερμπιναφίνη, φλουκοναζόλη) πρέπει να χορηγηθεί από το στόμα (χάπι ή σιρόπι) και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα από 4-6 μήνες (λόγω του αργού ρυθμού ανάπτυξης των νυχιών). Το πρόβλημα είναι ότι ασθενείς με πάθηση στο συκώτι ή στα νεφρά ίσως να επιβαρυνθούν σημαντικά από μια τόσο μακροχρόνια θεραπεία. Επίσης η θεραπεία με φάρμακα από το στόμα δεν έχει λάβει έγκριση για την θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων στα παιδιά.

Η εξέλιξη στη θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων με τη χρήση laser

Σήμερα διαθέτουμε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε ένα εξειδικευμένο laser για τη θεραπεία των ονυχομυκητιάσεων και ιδιαίτερα αυτών που οφείλονται σε T. Rubrum. Αυτό είναι το Q-Switched NdYAG 1064/532 nm το οποίο έχει πολύ καλή διείσδυση δια μέσω του νυχιού, οπότε θεραπεύει το μύκητα που βρίσκεται κάτω από το νύχι χωρίς να προκαλεί βλάβες στην επιφάνεια του νυχιού ή στο περιονύχιο (το δέρμα γύρω από το νύχι). Είναι μια θεραπεία χωρίς φάρμακα (μη τοξική) η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους-χρώμα δέρματος. Η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί ούτε τοπική αναισθησία. Διαρκεί μόλις 15-20 λεπτά και ο ασθενής συνεχίζει αμέσως μετά τις δραστηριότητές του. Συνήθως απαιτούνται 2-3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται ανά μήνα. Μετά την θεραπεία δεν περιμένουμε το νύχι να καθαρίσει αμέσως (αν και ο μύκητας έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς). Η θεραπεία κρίνεται επιτυχημένη όταν βλέπουμε το νέο νύχι το οποίο αναπτύσσεται να είναι υγιές.

«Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα για μια πρωτοποριακή θεραπεία. Η πρωτοποριακή θεραπεία αυτή με το laser Qclear της αμερικανικής εταιρίας lightage είναι μια θεραπεία η οποία είναι πιστοποιημένη από τον FDA για την ασφάλεια και γι την αποτελεσματικότητα της θεραπείας. Είναι μια λύση η οποία είναι εύκολη, χωρίς τη λήψη φαρμάκων και χωρίς κανένα πόνο για τον ασθενή. Μπορούμε με το laser να περάσουμε κάτω από το νύχι όπου ζει ο μύκητας στη μήτρα του νυχιού, στην περιοχή όπου παράγεται το νέο νύχι και να εξαλείψουμε τις αποικίες του μύκητα. Απαιτούνται 2 με 3 συνεδρίες οι οποίες γίνονται σε χρονικό διάστημα ενός μηνός και επίσης είναι πάρα πολύ αποτελεσματικές. Βέβαια το αποτέλεσμα θα αργήσει λίγο να φανεί, γιατί χρειάζεται χρονικό διάστημα 6 μηνών για να ανανεωθεί πλήρως το νύχι του χεριού και 12 για το νύχι του ποδιού. Αλλά από τη πρώτη συνεδρία κιόλας βλέπουμε ένα νύχι το οποίο μεγαλώνει γερό και υγιές.»