• by jimfek
  • 11 Ιανουαρίου 2019
  • 3
  • 0

Ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις παίρνει η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης (botox) στην αισθητική δερματολογία για την καταπολέμηση των ρυτίδων.

Η πιο δημοφιλής πλέον θεραπεία αντιγήρανσης απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας, που βρίσκονται σε περίοδο της ζωής τους όπου αρχίζει η περιοχή του μετώπου και γύρω από τα μάτια να δείχνει κουρασμένη και να φαίνονται πιο έντονα οι ρυτίδες έκφρασης.

Όμως, έχουν δημιουργηθεί κάποιοι μύθοι γύρω από την εφαρμογή και τα αποτελέσματα που προσφέρει για την εξαφάνιση των ρυτίδων του προσώπου. Τι πραγματικά ισχύει όμως;

Μύθος: Η χρήση του botox κάνει κακό
Αλήθεια: Η βοτουλινική τοξίνη (BOTOX) είναι μια φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που σε πολύ μικρές δόσεις δρα στο μυ με αποτέλεσμα την αναστολή μετάδοσης νευρικού ερεθίσματος, προκειμένου ο μυς να μην κάνει συσπάσεις. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά την πάροδο της θεραπείας οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Το botox είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες (ελαφρά ζάλη, πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση), που όμως είναι αναστρέψιμες. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να εφαρμόζονται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό.

Μύθος: Μετά την εφαρμογή του botox δημιουργείται πτώση βλεφάρου.
Αλήθεια: Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης στο πλάι των ματιών (“πόδι της χήνας”), βελτιώνει την εικόνα στην περιοχή βοηθώντας το μάτι “ν’ ανοίξει”. Μέσα σε 7-15 μέρες μετά την εφαρμογή γίνεται εμφανές το τελικό αποτέλεσμα.

Μύθος: Η εικόνα του προσώπου χειροτερεύει αν σταματήσει η εφαρμογή botox.
Αλήθεια: Μετά τους 6 μήνες το υλικό αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί από τους μυς και αν δεν επαναληφθεί, το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση. Για ένα φυσικό και ασφαλές αποτέλεσμα καλό είναι οι γυναίκες να απευθύνονται σε ειδικούς και έμπειρους πλαστικούς χειρουργούς, οι οποίοι να είναι μέλη της Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών. Τέλος, να ακολουθούν πιστά όλες τις οδηγίες του γιατρού τους ακόμη και μετά την εφαρμογή.

 

Μύθος: Η χρήση του botox δημιουργεί μια αφύσικη «παγωμένη» εικόνα.
Αλήθεια: Το αποτέλεσμα του botox έρχεται σταδιακά μέσα σε 7-15 μέρες μετά την εφαρμογή του, έτσι δεν αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Για να αποφευχθεί κάθε πιθανή υπερβολική εικόνα χρειάζεται ο γιατρός να εξετάσει πρώτα το πρόσωπο της ασθενούς και να αξιολογήσει την δραστηριότητα των μυών του προσώπου της πριν προχωρήσει στην εφαρμογή, έτσι ώστε να εισάγει την κατάλληλη ποσότητα υλικού, προκειμένου να διατηρηθεί η κινητικότητα. Άρα με την εφαρμογή της κατάλληλης ποσότητας υλικού καταρρίπτεται ο παραπάνω μύθος.

Μύθος: Το botox δεν διαρκεί πολύ.
Αλήθεια: Υπάρχουν γυναίκες που λανθασμένα πιστεύουν ότι το botox διαρκεί λίγο και γι’ αυτό επιθυμούν τη συχνότερη εφαρμογή του, προκειμένου να έχουν διαρκώς το τέλειο αποτέλεσμα. Το botox είναι καλό να γίνεται το πολύ 2 με 3 φορές το χρόνο. Αν πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερη συχνότητα τότε χρειάζεται να περιμένουμε να περάσει η δράση του, για να το επαναλάβουμε μετά από 4-6 μήνες. Η διάρκεια του αποτελέσματος βέβαια είναι διαφορετική σε κάθε οργανισμό, με μέσο όρο τους 6 μήνες, και δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό θεραπειών του.

Πηγή: now24.gr

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *