Το ΒΟΤΟΧ είναι μια φυσική, επεξεργασμένη πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium Botulinum.
Πολύ μικρές δόσεις του φαρμάκου χορηγούνται με πολύ λεπτές “ενεσούλες” (σύριγγες ινσουλίνης) στον μυ, αναστέλλοντας την μετάδοση του νευρικού ερεθίσματος και έτσι ο μυς χαλαρώνει και δεν συσπάται. Οι περισσότεροι άνθρωποι (και ιδιαίτερα αυτοί που είναι πιο εκφραστικοί και «χρησιμοποιούν» περισσότερο το πρόσωπο τους κατά την επικοινωνία) μετά την ηλικία των 30 ετών ξεκινούν και «γράφουν» λεπτές ρυτίδες ιδιαίτερα δίπλα στο μάτι («πόδι της χήνας») και στο μέτωπο. Η ελάττωση ή και κατάργηση της έντονης μυϊκής σύσπασης με τη χρήση του Βοτοx έχει ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση των ρυτίδων.

Η θεραπεία με το Botox έχει διπλό όφελος γιατί από την μία λειτουργεί θεραπευτικά μειώνοντας τις βαθιές ρυτίδες και εξαφανίζοντας τις ρυτίδες μεσαίου βάθους, αλλά από την άλλη λειτουργεί και προληπτικά όταν γίνεται σε μικρότερες ηλικίες (κοντά στα 30 έτη) γιατί δεν επιτρέπει στο πρόσωπο να σχηματίσει ρυτίδες ηρεμίας με αποτέλεσμα να επιβραδύνει πολύ τη διαδικασία της γήρανσης.

Το Botox επιτυγχάνει ένα πολύ «φυσικό» αισθητικό αποτέλεσμα,καθώς το πρόσωπο δείχνει να είναι φρέσκο και «ξεκούραστο» (ακόμα και μετά μια ημέρα με πολύ βαρύ πρόγραμμα εργασίας) και οι υπόλοιποι το αντιλαμβάνονται ως ένα πρόσωπο νεανικότερο.

Τα αποτελέσματα της θεραπείας, παραμένουν για μέχρι και 6 μήνες και μετά απαιτείται ανανέωση της θεραπείας. Το Botox επιτυγχάνει ένα πολύ «φυσικό» αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς το πρόσωπο δείχνει να είναι φρέσκο και «ξεκούραστο» (ακόμα και μετά από μια ημέρα με πολύ βαρύ πρόγραμμα εργασίας!) και οι υπόλοιποι το αντιλαμβάνονται ως ένα πρόσωπο νεανικότερο.

Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 20 λεπτά.

Πότε ξεκινάει να φαίνεται το αποτέλεσμα του ΒΟΤΟΧ; Πόσο διαρκεί;

Το αποτέλεσμα της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ ξεκινάει να φαίνεται σε μια εβδομάδα, φτάνοντας το μέγιστο αποτέλεσμα σε 14 ημέρες. Οι μυς στους οποίους έχει εφαρμοστεί η θεραπεία σταδιακά επανακτούν την κινητικότητά τους σε χρονικό διάστημα από 4 (σε άντρες ,αλλά και σε γυναίκες που διαθέτουν ισχυρούς μυς στο πρόσωπο) έως 6 μήνες μετά την εφαρμογή. Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα καλό είναι να γίνει επανάληψη της θεραπείας

Μπορεί το ΒΟΤΟΧ να απομακρύνει όλες τις γραμμές και ρυτίδες στο πρόσωπο;

Οι πολύ βαθιές ρυτίδες οι οποίες έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολλά χρόνια θα βελτιωθούν σημαντικά μετά την θεραπεία, αλλά μπορεί να μην είναι δυνατόν να απομακρυνθούν πλήρως. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό μετά τη θεραπεία με ΒΟΤΟΧ να γίνει συμπληρωματική θεραπεία με υαλουρονικό. Βέβαια πολλοί ασθενείς δεν έχουν ως στόχο την πλήρη εξαφάνιση των ρυτίδων, αλλά απλά να τις απαλύνουν (για να έχουν ένα πιο διακριτικό και φυσικό αποτέλεσμα). Σε αυτές τις περιπτώσεις η θεραπεία αποκλειστικά με ΒΟΤΟΧ τις υπερκαλύπτει σε αυτήν την ανάγκη.

Οι ρυτίδες πρόκειται να χειροτερεύσουν αν αποφασίσω να μην επαναλάβω τη θεραπεία με ΒΟΤΟΧ;

Όχι. Οι ρυτίδες σταδιακά επιστρέφουν (μέσα σε 6 μήνες περίπου) ακριβώς στην κατάσταση που ήταν προ θεραπείας με ΒΟΤΟΧ! Όμως επειδή έχουμε συνηθίσει τους τελευταίους 6 μήνες σε ένα πολύ πιο νεανικό πρόσωπο τώρα μας φαίνεται χειρότερο! Βέβαια αν δεν επαναλάβουμε την θεραπεία και η μυς του προσώπου που γράφουν τις ρυτίδες συνεχίζουν να βρίσκονται σε πλήρη δραστηριότητα, το πρόσωπο θα χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου.

Η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ είναι κατάλληλη για άντρες και γυναίκες;

Φυσικά. Ίσως όμως στους άντρες οι οποίοι διαθέτουν ισχυρότερο μυικό σύστημα στο πρόσωπο να διαρκεί λίγο λιγότερο το καλό αποτέλεσμα

Πόσο διαρκεί η θεραπεία (εφαρμογή) του ΒΟΤΟΧ;

15-20 λεπτά μόνο!

Είναι επώδυνη η θεραπεία (εφαρμογή) του ΒΟΤΟΧ;

Όχι. Τις περισσότερες φορές οι ασθενείς δεν αισθάνονται καθόλου τις μικροενεσούλες

Απαιτείται τοπική αναισθησία πριν την θεραπεία (εφαρμογή) του ΒΟΤΟΧ;

Όχι, δεν απαιτείται κανένα είδος αναισθησίας

Ποια είναι η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ;

Η δημιουργία μελανιάς ειδικά σε άτομα που έχουν αυτήν την προδιάθεση. Για να το αποφύγουμε αυτό συνιστούμε να αποφύγουμε να πάρουμε ασπιρίνη αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή βιταμίνη Ε 48 ώρες πρίν και 4 ημέρες μετά την θεραπεία

Σε τι διαφέρει η θεραπεία με υαλουρονικό από την θεραπεία με BOTOX;

Το υαλουρονικό «γεμίζει» τις βαθιές γραμμές και ρυτίδες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας εμφανίζεται άμεσα και διαρκεί για 9-12 μήνες. Προσφέρει ουσιαστικά στην αντιγήρανση διορθώνοντας ατέλειες που δημιουργεί ο χρόνος, και η έντονη χρήση των μυών του προσώπου που δημιουργούν τις ρυτίδες (πολύ εκφραστικά άτομα, σε καπνιστές, σε άτομα με πολύ λεπτό-εύθραυστο δέρμα).

Το ΒΟΤΟΧ λειτουργεί με τελείως διαφορετικό μηχανισμό, ηρεμώντας τους μυς του προσώπου που «γράφουν» τις ρυτίδες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας εμφανίζεται μετά από 7-10 ημέρες και διαρκεί περίπου 6 μήνες. Εκτός από άμεση αντιγήρανση (με την εξαφάνιση των ρυτίδων) η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ προσφέρει ουσιαστικά και στην πρόληψη της αντιγήρανσης (όταν ξεκινάμε την θεραπεία νωρίς σε ηλικία γύρω στα 30). Αυτό γιατί χαλαρώνοντας σε μικρή ηλικία τους μυς που «γράφουν» ρυτίδες, όταν το δέρμα έχει ακόμα καλή ελαστικότητα και οι ρυτίδες δεν εγκαθίστανται μόνιμα, προφυλάσσουμε το πρόσωπο από την εμφάνιση ρυτίδων πριν αυτές εγκατασταθούν! Τέλος η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ προτιμάται στο ανώτερο πρόσωπο (μέτωπο, γύρω από τα μάτια-πόδι χήνας), ενώ το υαλουρονικό είναι θεραπεία εκλογής στο κατώτερο πρόσωπο (ρυτίδες μεταξύ μύτης-στόματος, ζυγωματικά-μήλα, στόμα, ρυτίδες στο μουστάκι, πηγούνι κτλ).

Τέλος να προσθέσουμε ότι για ένα ιδανικό αποτέλεσμα οι θεραπείες με ΒΟΤΟΧ και υαλουρονικό μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο πρόσωπο!

Μπορεί το ΒΟΤΟΧ να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της υπερβολικής εφίδρωσης των μασχαλών ή και των παλαμών-πελμάτων;

Ναι, το ΒΟΤΟΧ μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλη ανακούφιση σε αυτό το τόσο σημαντικό πρόβλημα. Τα αποτελέσματα διαρκούν για 6 μήνες. Βέβαια πρέπει να έχει προηγηθεί έλεγχος για παθολογικές αιτίες δευτερογενούς υπεριδρωσίας όπως ο υπερθυρεοειδισμός και το φαιοχρωμοκύττωμα . Στις περίπτωση αυτές θα πρέπει να διορθωθεί το παθολογικό αίτιο και στη συνέχεια να αντιμετωπιστεί η υπεριδρωσία

Υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες για κάποιον που δεν θέλει ή φοβάται να κάνει ΒΟΤΟΧ;

Το υαλουρονικό χρησιμοποιοείται για το γέμισμα των ρυτίδων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Παρόλα αυτά η προσφορά της θεραπείας με ΒΟΤΟΧ στο να χαρίσει ένα νεανικότερο και πιο ξεκούραστο πρόσωπο, είναι αναντικατάστατη.

Ποια άλλα μη αναμενόμενα οφέλη έχει η θεραπεία με ΒΟΤΟΧ;
Το ΒΟΤΟΧ πρόσφατα βρέθηκε ότι μπορεί να εξαφανίσει τους χρόνιους πονοκεφάλους (κεφαλαλγίες τάσεως) και τις ημικρανίες. Οι κεφαλαλγίες αυτές προέρχονται από το γεγονός ότι οι ασθενείς αυτοί χρησιμοποιούν τους μυς του μετώπου τους καθώς και αυτούς που κάνουν συνοφρύωση σε περιόδους στρες. Το ΒΟΤΟΧ χαλαρώνει αυτούς τους μυς με αποτέλεσμα οι πονοκέφαλοι να αποτελούν παρελθόν.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΒΟΤΟΧ:

-Να μην πιάνουμε-τρίβουμε τις περιοχές του προσώπου όπου έγινε η εφαρμογή για τις επόμενες 4 ώρες
-Να μην ξαπλώσουμε ή σκύψουμε για τις επόμενες 4 ώρες
-Να αποφύγουμε την σωματική άσκηση και την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 4 ημέρες
-Να αποφεύγουμε την ζέστη για τις επόμενες 4 ημέρες (στεγνωτήρα μαλλιών, σάουνα, καυτό μπάνιο, γυμναστήριο)
-Να προτιμήσουμε παρακεταμόλη (Panadol, Depon) και να αποφύγουμε την ασπιρίνη σε περίπτωση πονοκεφάλου μετά την θεραπεία.