Η εξελιγμένη μέθοδος FUE (Follicular Unit Extraction) πρωτοτυπεί ουσιαστικά στον τρόπο εξαγωγής και μεταφοράς των τριχοθυλακίων. Στην παλαιά μέθοδο FUT-STRIP, λαμβάνεται λωρίδα δέρματος από τη δότρια περιοχή που στη συνέχεια διαχωρίζεται σε μεμονωμένα τριχοθυλάκια. Αντιθέτως στη μέθοδο FUE λαμβάνονται εξ αρχής μεμονωμένα τριχοθυλάκια από την δότρια (ινιακή) περιοχή, τα οποία μετεμφυτεύονται στη συνέχεια επίσης μεμονωμένα στην δέκτρια αραιωμένη περιοχή (μετωπιαία ή/και βρεγματική περιοχή).

ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΜΕ FUE:

Στάδιο 1

Έπειτα από την προετοιμασία του ασθενους, πραγματοποιείται η τοπική αναισθησία.

Στάδιο 2

Ο γιατρός επιλέγει και λαμβάνει προσεκτικά ένα-ένα τα τριχοθυλάκια από διάσπαρτα σημεία της δότριας περιοχής.

Στάδιο 3

Ο γιατρός μετά από προσεχτικό σχεδιασμό δημιουργεί τις υποδοχές των τριχοθυλακίων στην λήπτρια περιοχή, στην οποία θα μεταμοσχευθούν τα τριχοθυλάκια). Οι οπές είναι μικρές ώστε να μην διαταράξουν την μικροκυκλοφορία και αιμάτωση της λήπτριας περιοχής, διασφαλίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις απαραίτητες προϋποθέσεις θρέψης έκφυσης, και ανάπτυξης των νέων τριχών.

Στάδιο 4

Το στάδιο της τοποθέτησης (εμφύτευση) των τριχοθυλακίων είναι από τεχνικής άποψης το πιο απαιτητικό της διαδικασίας. Τα τριχοθυλάκια εμφυτεύονται στις υποδοχές της λήπτριας περιοχής μαζί με τον συνεκτικό ιστό που τα περιβάλλει: όσα περιέχουν μία τρίχα τοποθετούνται κατά μήκος της μετωπιαίας γραμμής (hairline) – σχηματίζοντας εσοχές και προεξοχές όπως ακριβώς και στη φυσική έκφυση-ενώ τριχοθυλάκια με 2, 3 ή 4 τρίχες καλύπτουν την περιοχή της αραίωσης όσο προχωρούμε προς το εσωτερικό του τριχωτού.

Με αυτήν την τεχνική (FUE), παρουσιάζονται τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Δεν δημιουργούνται οι γραμμικές ουλές στην δότρια περιοχή
  • Ελαχιστοποιείται ο χρόνος επούλωσης στη δότρια περιοχή
  • Δεν τίθεται περιορισμός για έντονη σωματική άσκηση μετά την επέμβαση
  • Μπορεί να εφαρμοστεί και σε άτομα νεαρής ηλικίας που έχουν πολύ σφιχτό δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής (μειωμένη ελαστικότητα)
  • Επιτρέπει τη λήψη τριχοθυλακίων με λεπτότερες τρίχες από την περιοχή του αυχένα για την αποκατάσταση της τριχοφυΐας στην πρόσθια μετωπιαία γραμμή ή τα φρύδια
  • Παρέχει τη δυνατότητα εξαγωγής τριχοθυλακίων και από άλλα σημεία του σώματος (τα γένια, τον θώρακα, την πλάτη) αν και η λήψη από την ινιακή περιοχή του τριχωτού της καφαλής είναι πάντα προτιμότερη.

Αποκατάσταση φρυδιών με τη μέθοδο MΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗΣ FUE

Η αποκατάσταση φρυδιών με εμφύτευση τριχοθυλακίων απασχολεί ανθρώπους που πάσχουν από συγγενή έλλειψη φρυδιών, ή θέλουν να καλύψουν ουλές από ατυχήματα ή εγκαύματα ή ακόμα παρουσιάζουν υπερβολική αραίωση φρυδιών από αποτρίχωση ή λόγω ηλικίας. Επίσης απλά για αισθητικούς λόγους μπορεί κάποιος να επιθυμεί πιο γεμάτο και νεανικό φρύδι…

Οι ασθενείς που προτιμούν τη μέθοδο FUE εμπίπτουν σε μια ή περισσότερες από τις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Αυτοί που θέλουν να ξυρίσουν το κεφάλι τους ή να έχουν κοντό μαλλί μέχρι 1εκ.
  • Αυτοί που θέλουν μέχρι 1200 μοσχεύματα
  • Αυτοί που δεν διαθέτουν ικανοποιητική ελαστικότητα στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής ώστε να μπορεί να γίνει λήψη strip
  • Οι ασθενείς που έχουν κακή επούλωση του δέρματος και δημιουργούν άσχημες ουλές
  • Οι ασθενείς που έχουν ήδη μια ουλή στην δότρια περιοχή από προηγούμενη εφαρμογή μεταμόσχευσης με strip
  • Αυτοί που θεωρούν την FUE ως πιο σύγχρονη τεχνική
  • Αυτοί που θέλουν να επεκτείνουν τη δυνατότητα της δότριας περιοχής τους (συνδυασμός FUE &STRIP)
  • Αυτοί που φοβούνται τις πολύ επεμβατικές διαδικασίες μεταμόσχευσης μαλλιών
  • Οι ασθενείς που επιζητούν την περισσότερο ανώδυνη διαδικασία μεταμόσχευσης

Οι επιπλοκές της τεχνικής FUE είναι:

Οι επιπλοκές της εμφύτευσης μαλλιών είναι συχνότερες στην FUT – STRIP εμφύτευση, λόγω της πιο επεμβατικής φύσης της τεχνικής.

Στην FUE εμφύτευση είναι ελάχιστες και περιλαμβάνουν:

  • Τοπική θυλακίτιδα στη λήπτρια χώρα (<0.3%) η οποια αντιμετωπίζεται εύκολα με εφαρμογή αντισηπτικού σαμπουαν και αντιβιοτικής λοτιον για μια εβδομαδα
  • Οίδημα προσώπου κυρίως μετώπου που υποχωρεί σε 1 έως 2 ημέρες (<1%) , αντιμετωπίζεται εύκολα με χορήγηση μικρών δόσεων κορτιζόνης
  • “Shock loss” μετά από εμφύτευση, το οποίο όμως δεν αποτελεί επιπλοκή αλλά είναι τελείως αναμενόμενο. Προλαμβάνεται με την εξακολούθηση χρήσης μινοξιδίλης την οποία γενικώς προτείνουμε να συνεχιστεί η χρήση της για λόγους σταθεροποίησης και αναστολή της εξέλιξης της ανδρογεννητικής αλωπεκίας

Διάρκεια της επέμβασης μεταμόσχευσης μαλλιών:

Η επέμβαση μεταμόσχευσης μαλλιών με την τεχνική FUE διαρκεί αρκετές ώρες λόγω της ιδιαίτερης διαδικασίας μεμονωμένης λήψης και τοποθέτησης των τριχοθυλακίων τριχοθυλάκιο-τριχοθυλάκιο με το ειδικό εργαλείο .

Επιστροφή στις συνήθεις δραστηριότητες:

Μετά τη μεταμόσχευση μαλλιών είστε σε θέση να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν περιπτώσεις – ανάλογα πάντα με το είδος του επαγγέλματος – που η επιστροφή στην εργασία πραγματοποιείται ακόμη και την επόμενη ημέρα της επέμβασης. Ο γιατρός ενημερώνει εξατομικευμένα και δίνει συγκεκριμένες οδηγίες & κατευθύνσεις ανάλογα με το επάγγελμα & τις δραστηριότητες κάθε ενδιαφερόμενου.

Μετεγχειρητικός έλεγχος & οδηγίες  :

Ο γιατρός της μεταμόσχευσης μαλλιών θα ελέγξει τη δότρια & τη λήπτρια περιοχή και αφού σας παράσχει προφορικώς και γραπτώς τις απαραίτητες μετεγχειρητικές οδηγίες, επιστρέφετε στο σπίτι.

Ανάπτυξη των νέων μαλλιών:

Τα νέα μαλλιά αναπτύσσονται φυσιολογικά αμέσως μετά τη μεταφύτευσή τους και σε 3-5 μήνες αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία ολοκληρώνονται μετά τους 10 μήνες. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι συνήθως ένα σημαντικό ποσοστό (20%-80%) των μαλλιών της μεταμόσχευσης πέφτουν σταδιακά μετά την επέμβαση, φαινόμενο όμως που θεωρείται απολύτως φυσιολογικό δεδομένου ότι στη θέση τους μεγαλώνουν τα νέα μαλλιά. Τα μαλλιά της μεταμόσχευσης αναπτύσσονται όπως και τα υπόλοιπα μαλλιά και παραμένουν για πάντα. Λούζονται, κουρεύονται, χτενίζονται, επιδέχονται κάθε είδους κομμωτική διεργασία και δεν έχουν καμία διαφορά από τα υπόλοιπα μαλλιά