Laser Αποτρίχωση – Πώς λειτουργεί

Τα laser που χρησιμοποιούνται για αποτρίχωση εκπέμπουν ένα μονοχρωματικό φως με συγκεκριμένο μήκος κύματος (ο Αλεξανδρίτης που χρησιμοποιούμε δουλεύει στα 755nm) το οποίο απορροφάται επιλεκτικά από τα μελανινοκύτταρα τα οποία βρίσκονται στην τρίχα. Προκαλεί με αυτόν τον τρόπο επιλεκτική καταστροφή του τριχικού θυλάκου (ρίζα της τρίχας) που βρίσκεται μέσα στο δέρμα. Το στέλεχος της τρίχας (το τμήμα της τρίχας που προβάλει εκτός δέρματος) δε μας ενδιαφέρει καθόλου στην εφαρμογή αυτή, γι αυτό και στις οδηγίες που δίνουμε προτείνουμε να έρχονται με πρόσφατα ξυρισμένη την περιοχή ή με κομμένο το στέλεχος της τρίχας με ψαλιδάκι.

Είδη laser αποτρίχωσης

Για την ιατρική αποτρίχωση με laser χρησιμοποιούνται τρεις διαφορετικές τεχνολογίες . Το laser Alexandrite (Αλεξανδρίτη) που εκπέμπει στα 755nm (αυτό το είδος laser χρησιμοποιούμε στην κλινική μας γιατί θεωρούμε ότι έχει το καλύτερο αποτέλεσμα ενώ προσφέρει και την πιο ανώδυνη εφαρμογή), το διοδικό (Diode) laser που εκπέμπει στα 805nm και το long pulse Nd-Yag Laser στα 1064nm (το οποίο απευθύνεται ουσιαστικά μόνο στις πολύ σκουρόχρωμες και μαύρες επιδερμίδες και είναι το πιο επώδυνο laser στην εφαρμογή του)

Θα πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι και όλα τα μηχανήματα αποτρίχωσης Laser Alexandrite δεν είναι το ίδιο! Οι διαφορές αφορούν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής (εξαρτάται με το πόσο καλή παραμετροποίηση μπορεί να γίνει με βάση τις παραμέτρους του κάθε περιστατικού), το πόσο ανώδυνη θα είναι η εφαρμογή (αυτό εξαρτάται από το πόσο καλό είναι το σύστημα ψύξης που συνοδεύει το μηχάνημα), τον χρόνο στον οποίο ολοκληρώνεται η εφαρμογή (αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα του μηχανήματος αλλά και το μέγεθος της κεφαλής-spot size που μπορεί να υποστηρίξει)

Στην κλινική μας χρησιμοποιούμε το κορυφαίο laser Alexandrite της  Lutronic Clarity 2 το οποίο αριστεύει σε όλους τους παραπάνω τομείς. Διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις FDA, CE.

Θα σας συνιστούσαμε πριν εμπιστευτείτε κάπου την εφαρμογή της laser αποτρίχωσής σας , να ενδιαφερθείτε και για ποιότητα του μηχανήματος που θα χρησιμοποιηθεί.

Πότε πρέπει να γίνεται laser αποτρίχωση για ιατρικούς λόγους;

Σε κάποιους ασθενείς που διαθέτουν πολύ πυκνή ή και σκληρή τρίχα μετά από την αποτρίχωση με τις κλασικές μεθόδους (ξύρισμα, κερί, αποτριχωτικές κρέμες, αποτριχωτικές μηχανές) δημιουργείται έντονη θυλακίτιδα (κόκκινα φλεγμονώδη σπυράκια με πύον) στην περιοχή. Η θυλακίτιδα αυτή μπορεί να οφείλεται σε σταφυλόκοκκο ο οποίος εισέρχεται στον θυλάκο (ρίζα) της τρίχας λόγω του μικροτραυματισμού που προκαλούν οι κλασικές μέθοδοι αποτρίχωσης ή σε τρίχα που «γύρισε» μέσα στο δέρμα.

Αυτή η θυλακίτιδα ιδιαίτερα σε άτομα με σκούρο τύπο δέρματος μπορεί να αφήσει μόνιμα λεκεδάκια στο δέρμα (μεταφλεγμονώδη υπερμαλάχρωση). Στις περιπτώσεις αυτές συνιστούμε αποτρίχωση με laser για να έχουμε μια οριστική επίλυση στο θέμα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

Επίσης κάποιοι ασθενείς έχουν ευαίσθητο δέρμα που εμφανίζει έντονους ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις (πχ δερματίτιδες εξ επαφής) από αποτριχωτικές κρέμες και αυτοί οι ασθενείς ωφελούνται πολύ από την αποτρίχωση με laser

Επιπλέον, ασθενείς με ιστορικό θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων (προσβολή δέρματος από ιό της οικογένειας HPV) έχουν σημαντικό όφελος από την αποτρίχωση με laser διότι βοηθάει πολύ στο να μην εξαπλωθούν ,λόγω τραυματισμού, οι βλάβες.

Τέλος, ασθενείς που πάσχουν ή έχουν ήδη χειρουργηθεί για «κύστη κόκκυγα» ωφελούνται πολύ από την μόνιμη αποτρίχωση της περιοχής η οποία βοηθάει στο να μην υπάρχει υποτροπή της νόσου

Οδηγίες (προετοιμασία) πριν την εφαρμογή laser αποτρίχωσης

Δεν πρέπει να προηγείται καμία αποτριχωτική μέθοδος η οποία ξεριζώνει την τρίχα για χρονικό διάστημα ενός μηνός πριν την εφαρμογή του laser. Αυτό γιατί αν χρησιμοποιηθεί κερί ή silkepil πριν την εφαρμογή του laser , αυτά ξεριζώνουν την τρίχα μαζί με την ρίζα της, οπότε το laser δεν θα μπορέσει να στοχεύσει την ρίζα της τρίχας και να επιτύχει αποτελεσματική καταστροφή της. Για τον ίδιο λόγο δεν επιτρέπεται η χρήση κεριού καθ όλη την διάρκεια που κάνουμε αποτρίχωση με laser (στο ενδιάμεσο των εφαρμογών μπορούμε να χρησιμοποιούμε ξυράφι αν αυτό είναι απαραίτητο).

Επίσης, η περιοχή που πρόκειται να αποτριχωθεί πρέπει να έχει ξυριστεί (ή να κοπούν με ψαλιδάκι οι τρίχες στο πρόσωπο) 2-3 μέρες πριν την εφαρμογή του laser. Αυτό μας εξασφαλίζει ότι η ενέργεια του laser θα αξιοποιηθεί εκεί ακριβώς που πρέπει (δηλαδή στη ρίζα της τρίχας) και όχι στο στέλεχος της τρίχας (το τμήμα της τρίχας που εξέχει επάνω από το δέρμα). Επίσης αν το laser “χτυπήσει» το στέλεχος της τρίχας, αυτό θα λιώσει και θα δημιουργήσει μια γραμμούλα-έγκαυμα πάνω στην επιφάνεια του δέρματος, πράγμα το οποίο επίσης δεν είναι επιθυμητό.
Ως συμπέρασμα πρέπει να ξυρίζουμε την περιοχή 2-3 μέρες πριν την κάθε εφαρμογή, και να αποφεύγουμε για όλη την διάρκεια της θεραπείας με laser μεθόδους αποτρίχωσης που ξεριζώνουν την τρίχα.

Οδηγίες μετά την εφαρμογή laser αποτρίχωσης

Αμέσως μετά την εφαρμογή laser αποτρίχωσης εφαρμόζουμε μια ενυδατική καταπραϋντική κρέμα η οποία ανακουφίζει από τον ήπιο ερεθισμό που προκαλεί η εφαρμογή (από το «σκάσιμο» της ρίζας της τρίχας εντός του δέρματος). Στο σπίτι μπορεί να συνεχιστεί η χρήση μια απλής ενυδατικής κρέμας για 2-3 μέρες. Καμία πρόσθετη φροντίδα δεν απαιτείται

Laser Αποτρίχωση – Πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μεθόδων φωτοαποτρίχωσης

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το IPL ή παλμικό φως ή φωτόλυση αναφέρεται παραπλανητικά από διάφορα ινστιτούτα ως «αποτρίχωση με laser”. H φωτόλυση είναι εντελώς διαφορετική τεχνολογία. Παράγει ένα μεγάλο εύρος ακτινοβολίας από 500-1200nm (δεν είναι μονοχρωματική ακτινοβολία με ένα μήκος κύματος όπως το laser ) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ρυθμιστεί και να προβλεφθεί με ακρίβεια το βάθος του δέρματος στο οποίο γίνεται η εφαρμογή της αποτρίχωσης. Η ενέργεια που παράγει το IPL είναι μικρότερη και διαχέεται περισσότερο. Επίσης, τρόπος που θα ρυθμιστεί το laser για να γίνει η εφαρμογή μπορεί να είναι ακριβής και εξατομικευμένος ώστε να είναι ο ιδανικός για κάθε περιστατικό (ανάλογα με το συνδυασμό χρώματος δέρματος και χρώματος τρίχας), ενώ το IPL αποδίδει καλύτερα σε συγκεκριμένους (ανοικτούς) τύπους δέρματος. Γι αυτό το λόγο το laser είναι ασφαλές ως εφαρμογή σε όλους τους τύπους του δέρματος (αν αυτός που το χειρίζεται έχει την απαιτούμενη εμπειρία). To laser απαιτεί πολύ λιγότερες συνεδρίες για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος γιατί είναι ιατρικό μηχάνημα μεγαλύτερης ισχύος και μπορεί να μεταφέρει μεγαλύτερη ενέργεια στη θέση-στόχος (ρίζα της τρίχας). Επίσης λόγω καλύτερης διείσδυσης του laser (σε σχέση με τα IPL) μπορεί να είναι αποτελεσματικό και σε τρίχες μεγαλύτερης διαμέτρου (χοντρές) που βρίσκονται βαθύτερα στο δέρμα (πχ στην πλάτη). Τέλος το laser υπερέχει γιατί διαθέτει πολύ καλύτερο σύστημα ψύξης το οποίο καθιστά την εφαρμογή ανώδυνη

Ποιοι είναι οι λόγοι ανεπιθύμητης υπερβολικής τριχοφυΐας(υπερτρίχωση- δασυτριχισμός) που πρέπει να διερευνηθούν πριν την έναρξη θεραπείας με laser;

Η υπερβολική τριχοφυΐα μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα, ενδοκρινολογικές (ορμονικές) διαταραχές όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η αντίσταση στην ινσουλίνη, προβλήματα του θυρεοειδή. Όμως μπορεί να οφείλεται και σε συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές που έχουμε ξεκινήσει, στη φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης καθώς και υπερβολική χρήση αποτριχωτικών μεθόδων οι οποίες επηρεάζουν την ρίζα της τρίχας.

Συνήθως, πριν ξεκινήσουμε την θεραπεία με laser κάνουμε μια διερεύνηση (εργαστηριακό έλεγχο με εξετάσεις αίματος, γυναικολογικό υπερηχογράφημα) για τις παθολογικές αιτίες υπερτρίχωσης ειδικά όταν υπάρχει υπερβολική τριχοφυΐα ή όταν υπάρχει τριχοφυΐα σε περιοχές που δεν θα έπρεπε να υπάρχει (στην περιοχή της γνάθου-πηγούνι στις γυναίκες ή κάτω από τον ομφαλό στις γυναίκες κτλ)

Laser Αποτρίχωση – Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες

Ουσιαστικές απόλυτες αντενδείξεις δεν υπάρχουν. Σχετικές αντενδείξεις για την αποτρίχωση με laser είναι ιστορικό φωτοδερματίτιδας και η λήψη φωτοευαισθητοποιητικών φαρμάκων, αν και έχουμε πραγματοποιήσει με επιτυχία συνεδρίες και σε τέτοια δυσκολότερα περιστατικά. Σχετική αντένδειξη είναι και η κύηση και γαλουχία , και ζητούμε την σύμφωνη γνώμη γυναικολόγου , αν και το laser δεν επιφέρει κινδύνους για το έμβρυο και νεογνό.

Σε άτομα που έχουν μόνιμα τατουάζ αποφεύγουμε να κάνουμε θεραπεία πάνω στο tattoo για να μην αλλοιώσουμε το χρώμα

Επίσης σε άτομα που έχουν πολλούς μελαγχρωματικούς σπίλους (ελιές) στο δέρμα αποφεύγουμε να κάνουμε θεραπεία πάνω στις ελιές που έχουν μελανίνη για να μην τις τραυματίσουμε

Σχετική αντένδειξη είναι και το ιστορικό επιληπτικών κρίσεων , καθώς οι λάμψεις που προκαλεί το laser μπορούν να ενεργοποιήσουν ένα επεισόδιο. Βέβαια σε ασθενείς που βρίσκονται υπό αγωγή και τους προστατεύουμε απόλυτα από το να βλέπουν τις λάμψεις αυτές δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα.

Άλλη αντένδειξη αποτελεί το μαυρισμένο δέρμα από έκθεση στον ήλιο ή τεχνητές πηγές φωτός (σολάριουμ). Το δέρμα αυτό έχει περισσότερη μελανίνη και κινδυνεύει περισσότερο για δημιουργία εγκαύματος. Καλό είναι να αποφευχθεί η αποτρίχωση ή σε περίπτωση μικρής χρωματικής αλλαγής να γίνει η συνεδρία πιο συντηρητικά (χαμηλότερες ενέργειες) και με ειδική ρύθμιση του laser ώστε να είναι ασφαλής.

Η μόνη ανεπιθύμητη ενέργεια που παρατηρείται είναι μια μικρή ερυθρότητα και ο σχηματισμός μικρών πομφών (εξογκωματάκια του δέρματος εκεί ακριβώς που είναι τα στόμια των τριχικών θυλάκων στο δέρμα) οι οποίοι μπορεί να είναι ήπια κνησμώδεις. Αυτά είναι πλήρως αναστρέψιμα και διαρκούν για λίγες ώρες μόνο μετά την θεραπεία. Ουσιαστικά δεν πρόκειται για ανεπιθύμητη ενέργεια αλλά για το αποτέλεσμα της «έκρηξης» του βολβού (ρίζα) της τρίχας , με την επίδραση του laser, μέσα στο δέρμα (σημαίνει δηλαδή ότι πετύχαμε αποτελεσματική αποτρίχωση!). Αντιμετωπίζονται εύκολα με την εφαρμογή στο δέρμα μιας ενυδατικής αντιφλεγμονώδους κρέμας μετά την εφαρμογή.

Οι φόβοι που έχουν πολλοί ότι μπορεί να επηρεαστούν υποκείμενες δομές που δεν έχουν μελανίνη και όργανα όπως λεμφαδένες και μαζικός αδένας (μαστός) είναι τελείως αβάσιμοι.

Laser Αποτρίχωση – Περιοχές που εφαρμόζεται

Πρακτικά αποτρίχωση γίνεται σε κάθε περιοχή όπου υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Στο πρόσωπο (άνω χείλος, παρειές, πηγούνι, φαβορίτες, φρύδια) αλλά και στο σώμα όπως στα χέρια (βραχίονες και πήχεις) σε μασχάλες, μπικίνι, στα πόδια (μηροί, κνήμες) αλλά και στην πλάτη και στο στήθος , θηλές του μαστού και κοιλιά.

Laser Αποτρίχωση – Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της αποτρίχωσης με laser είναι εντυπωσιακά. Οδηγεί σε μείωση της τριχοφυΐας από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από λόγους που αναλύουμε σε άλλη ενότητα.

Laser αποτρίχωση – Τιμές

Ζητήστε μας να σας δώσουμε προσφορά

Ηλικία που μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή αποτρίχωσης με laser

Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη σχετικά με την ηλικία που μπορούμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή. Ο λόγος που ξεκινούμε συνήθως μετά την εφηβεία είναι για να έχουν σταθεροποιηθεί οι ορμόνες του φύλου και να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση το laser δεν μπορεί να προκαλέσει κανένα κακό, δεν επηρεάζει εσωτερικά καθόλου, ούτε την ανάπτυξη του παιδιού, ούτε την ανάπτυξη των ορμονών. Απλά σε μικρές ηλικίες είναι πιθανόν να χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός συνεδριών. Σε κάθε περίπτωση υπολογίζουμε και την επιβάρυνση της ψυχολογίας του παιδιού από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

Μπορεί το laser αποτρίχωσης να εξαλείψει τις λευκές τρίχες;

Η ενέργεια του laser αποτρίχωσης απορροφάται από την μελανίνη. Οπότε η εφαρμογή αποδίδει καλύτερα σε καστανές και σκουρόχρωμες τρίχες. Σε ξανθές τρίχες θα έχουμε αποτέλεσμα με ειδική παραμετροποίηση της εφαρμογής, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες συνεδρίες. Τέλος, σε τελείως αποχρωματισμένες (λευκές) τρίχες δεν μπορεί να αποδώσει η εφαρμογή.

Μπορεί η εφαρμογή αποτρίχωσης με laser να γίνει το καλοκαίρι;

Σε περίπτωση που το δέρμα δεν έχει μαυρίσει, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Βέβαια θα πρέπει να αποφευχθεί η έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή για τις επόμενες 48ώρες. Σε περίπτωση που το δέρμα έχει μαυρίσει λίγο, μπορεί να γίνει η εφαρμογή με ασφάλεια , αλλά θα χρειαστεί ειδική πιο συντηρητική παραμετροποίηση (αντιμετωπίζεται σαν ένα πιο σκούρο δέρμα). Επίσης αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο αμέσως μετά την εφαρμογή. Σε περίπτωση έντονου μαυρίσματος από τον ήλιο ή τεχνητές πηγές φωτός (σολάριουμ) αναβάλλουμε την εφαρμογή μέχρι το δέρμα να επιστρέψει σε πιο ανοικτούς τόνους.

Σε κάθε περίπτωση η συνεχής χρήση αντηλιακού με δείκτη προστασίας 50 σε πρόσωπο και σώμα επιβάλλεται κατά την έκθεση στον ήλιο μετά από τις συνεδρίες.

Πόσες συνεδρίες laser αποτρίχωσης απαιτούνται για κάθε περιοχή και πόσο συχνά γίνονται;

Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται το λιγότερο 5-6 συνεδρίες οι οποίες απέχουν μεταξύ τους 4 εβδομάδες περίπου. Κάθε συνεδρία συνοδεύεται από μια επαναληπτική συνεδρία η οποία γίνεται μετά από 15-20 ημέρες από την αρχική συνεδρία και την οποία συμπληρώνει και τελειοποιεί. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτάται από την αντίθεση μεταξύ του χρώματος δέρματος του ασθενούς και του χρώματος της τρίχας του. Όσο πιο ανοικτό είναι το δέρμα και όσο πιο σκούρες οι τρίχες, τόσο λιγότερες συνεδρίες θα χρειαστούν. Επίσης σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών χρειάζεται πολύ καλή ρύθμιση της νόσου και την αποκατάσταση των τιμών των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα ώστε να μπορούμε να αποβλέπουμε σε αποτελεσματική αποτρίχωση.

Οι περιοχές με τα καλύτερα αποτελέσματα laser αποτρίχωσης είναι το μπικίνι, οι μασχάλες και τα πόδια ενώ το πρόσωπο μπορεί να επιμένει περισσότερο. Το αποτέλεσμα της οριστικής αποτρίχωσης έρχεται αργότερα στους άντρες οι οποίοι διαθέτουν μεγαλύτερη ποσότητα κυκλοφορούντων ανδρογόνων στο αίμα.

Τι είναι η δωρεάν επαναληπτική συνεδρία;

Γίνεται 15-20 ημέρες μετά την κανονική συνεδρία. Την προσφέρουμε δωρεάν στα περιστατικά μας γιατί θέλουμε να παραμένουν καθαροί , χωρίς ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, σε όλην την διάρκεια των συνεδριών μας.

Πονάει η laser αποτρίχωση;

Όχι. Η εφαρμογή γίνεται με ταυτόχρονη πολύ ισχυρή ψύξη της περιοχής με κρύο αέρα. Η ψύξη αυτή εγγυάται ασφάλεια για την θεραπεία και ανώδυνη θεραπεία. Μόνο ένα μικρό ποσοστό ασθενών καταφεύγουν στην χρήση αναισθητικής κρέμας (EMLA) μόνο για την περιοχή του μπικίνι η οποία θεωρείται και η πιο ευαίσθητη στον πόνο.

Μπορεί να γίνει laser αποτρίχωση κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Σχετική αντένδειξη είναι και η κύηση και γαλουχία , και ζητούμε την σύμφωνη γνώμη γυναικολόγου , αν και το laser δεν επιφέρει κινδύνους για το έμβρυο και νεογνό. Βέβαια οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την εγκυμοσύνη καθιστούν πολλές φορές την αποτρίχωση με laser αναποτελεσματική . Και για τον λόγο αυτό προτιμούμε να αρχίσουμε ή να συνεχίσουμε (σε περίπτωση που εγινε παύση) τις συνεδρίες αποτρίχωσης μετά την εγκυμοσύνη

Laser Αποτρίχωση – δωρεάν ραντεβού για λήψη ιστορικού, αξιολόγηση της τριχοφυΐας και ενημέρωση

Ζητήστε μας ένα δωρεάν συμβουλευτικό ραντεβού. Θα σας εξηγήσουμε για το τι πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε αποτρίχωση με laser, θα σας ενημερώσουμε ανάλογα με τον τύπο του δέρματος σας και το χρώμα και πυκνότητα των τριχών για τον αριθμό των συνεδριών που θα χρειαστείτε και για το κόστος.

Με συμφέρει να πάρω κάποιο “πακέτο” αποτρίχωσης με laser;

Σαφέστερα τα πακέτα αποτρίχωσης είναι οικονομικότερα από την αποτρίχωση μεμονωμένων περιοχών. Ζητήστε μας μια προσφορά ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας μας ή ακόμα καλύτερα περάστε από το ιατρείο για μια δωρεάν επίσκεψη συμβουλευτικής.

Γιατί να επιλέξω την δική σας κλινική για τη laser αποτρίχωσή μου;

Διότι στην κλινική μας χρησιμοποιούμε το κορυφαίο laser  Lutronic Clarity 2 το οποίο αριστεύει σε όλους τους τομείς της ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ταχύτητας. Διαθέτει όλες τις πιστοποιήσεις FDA, CE.

Επιπλέον οι συνεργάτιδες που κάνουν την εφαρμογή είναι εκπαιδευμένες και πολύ έμπειρες.